Teşvik sisteminden faydalanmak isteyen herkes başvuruda bulunabilir.
Detaylı bilgi için lütfen Teşvik Sistemi Sürecinde Öncelik Kriterleri’ni okuyunuz.
Yağmur suyu toplama sistemi, zayıf su kaynağına sahip bölgelerde yerüstü ve yeraltı suyu kaynaklarını geliştirmek için büyük bir potansiyel taşır. Yağmur suyu toplama sistemleri kolektif geleceğimize yapılan yatırımlardır. Bir kez kurulduktan sonra yıllarca yatırım getirisi sağlayabiliriz.
Yağmur suyu hasadı, şebeke suyu talebini azaltır ve bu da konut sakinlerinin su faturalarının azalmasına neden olur. Şebeke suyuna olan talebin azalması, su arıtma tesislerinin, pompaların işletme ve yenileme maliyetlerini de azaltmaktadır. Şebeke suyuna talebin azalması, dağıtım sistemlerini, ana şebekeleri, barajları yenileme veya arıtma ihtiyacını erteler veya önleyebilir.
Yağmursuyu deposu kurulduktan sonra çatı ve oluk bakımı yapılmalıdır. İlk kurulumda eski yapıların çatılarında kuş vb. canlılardan oluşabilecek kirletici maddelerin temizlenmesi gerekmektedir
Çatı üzerinde kirlilik birikmesini engellemek için her kış öncesi rutin temizlik yapılmalı ve çatıların temiz olunduğundan emin olunmalıdır.
Yağmursuyu verimini en üst düzeye çıkarmak için çatı olukları belirli aralıklarla yaprak ve döküntülerden arındırılarak temizliği gerekmektedir.
Takılan filtreler senede en az 1 kez kontrol edilerek tıkanıklığı takip edilmeli ve gerekli görülmesi durumunda temizlenmelidir.
Depolar içerisinde hasat edilen su kullanılmaması durumunda boşaltılmalı ve içerisinde durağan suyun uzun süre saklanması engellenmelidir.
Deponun senede 1 kez içi tamamen boşaltılarak basınçlı su ile temizliği yapılmalıdır
Takılacak filtre suyun kalitesini artıracağından takılması mutlaka tavsiye edilmektedir. Takılacak filtrenin doğrudan yağmursuyu deposunun giriş kapağı altına ya da yağmursuyu iniş borularının üzerinde olması gerekmektedir.
Kurulum yapacak vatandaş daha iyi filtreleme sağlaması için çatıya yaprak tutucu süzgeç ilave edebilir.