Haber Detay

5000 Binaya 5000 Depo Projesi

Şehrimizde yağmur suyu iniş boruları genellikle doğrudan kanalizasyon sistemine bağlanmakta ve yoğun taşkın anlarında kanalizasyon sistemi üzerinde ekstra bir yük oluşturmaktadır. Bu temiz suyun depolanarak ihtiyaç halinde kullanılması, kentin su kaynaklarına olan bağımlılığını azaltacak ve iklim değişikliğine karşı daha dirençli bir yapı oluşturacaktır. Bu doğrultuda, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan teşvik programı kapsamında 5000 binaya 5000 yağmur suyu hasadı deposu hibe edilmektedir. Bu depoların bahçe sulama, oto yıkama veya bina temizliği gibi amaçlarla kullanılması hedeflenmektedir. Bu uygulama, kentte yağmur suyu hasadının yaygınlaşması ve sürdürülebilir bir kültürün oluşturulması için önemli bir adımdır. 26 Aralık 2022 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından Sünger Kent projesinin lansmanı gerçekleştirilmiştir. Lansmanda, 5.000 binaya 5.000 yağmur suyu deposu ve 10.000 yağmur bahçesi teşvik sistemi ile birlikte başvuruların başladığı, bu bilgilerin Sünger Kent web adresi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldığı duyurulmuştur. SüngerKent İzmir Projesi lansmanından sonra, Sünger Kent web adresimiz ve başvuru linkleri üzerinden 5000 binaya 5000 yağmur suyu projesi kapsamında başvuru yapan vatandaşlarımızın teknik incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Teknik incelemeler sonucunda uygun bulunan vatandaşlarımıza ilçe bazlı aramalar yapılmış ve durumları hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Bilgilendirme sürecinin ardından vatandaşlarımız, İklim Değişikliği ve Temizlik Şube Müdürlüğü'ne giderek taahhütname imzalamak ve ücret ödemektedir. İmza ve ödeme işlemleri tamamlanan vatandaşlarımız, depo dağıtım sırasına alınıp, İklim Değişikliği ve Temiz Şube Müdürlüğü tarafından depo dağıtımları gerçekleştirilmektedir.