Haber Detay

Buca Bahçekapı Sünger Park Projesi

Buca ilçesindeki Yaylacık Mahallesi 1025. Sokak'ta yer alan Buca Bahçekapı Parkı, çevresine göre alçak bir konumda bulunmaktadır. Proje, çevre sokaklardan gelen yağmur sularını mevcut kanalizasyon sisteminden kesip park alanına yönlendirerek Türkiye'nin ilk sünger parkı olma özelliğini kazanmıştır. Yapılan çalışma kapsamında Buca ilçesinde bulunan Bahçekapı Parkı, akışa geçen yağmur sularını etkili bir şekilde yönetebilen, su baskınlarını önleyen ve yeraltı su kaynaklarını besleyen bir "sünger park" haline dönüştürülmüştür. Sünger park kavramı, yağmur sularının doğal süreçlerle toprak tarafından sızdırılarak depolanmasını ve yeraltı su seviyesini besleyerek suyun daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır. Projenin detaylarına bakıldığında, parkın çevresinde bulunan yollar ve yapılara kıyasla daha düşük kotta olması nedeniyle, yağmur sularının park alanına doğru akışı sağlanmıştır. Mevcut altyapı sistemine olan bağlantılar kesilerek yağmur sularının parka yönlendirilmesiyle suyun toprak tarafından yeraltına sızdırılması sağlanmıştır. Proje kapsamında 3 adet “Taşkın Drenaj Kuyusu” açılmıştır. Bu drenaj kuyuları, yağmur sularının park alanında birikerek göllenmesini önleyip yeraltına sızdırılmasını sağlamaktadır. Bu sayede, suyun kontrolsüz akışı engellenerek yeraltı su kaynakları beslenirken, su baskınlarının önüne geçilmiştir.